Ceaiul in cuvinte

Lucruri esentiale pe care trebuie sa le stii
despre ceai.

 

Ceai este numele/denumirea unei plante, denumirea ştiințifică fiind Camellia Sinensis.

Muşețelul, sunătoarea, menta, teiul nu conțin ceai, deci sunt plante din care se obțin infuzii.

 

Există o foarte mare varietate de ceai în lume, fiind şi cea mai consumată băutură după apă.


Sunt multe tipuri de clasificari ale ceaiului, dar cea mai des întâlnită este în funcție de gradul de oxidare:



Magazin ceaiuri

Ceaiul alb
Este cel mai putin oxidat dintre toate tipurile de ceai. In general este format din muguri care sunt lasati neprelucrati, inainte de a fi uscati la temperatura ridicata. Minim procesati, mugurii nu isi pierd puful sau culoarea, iar infuzia ramane foarte deschisa la culoare, transparenta, cu continut mai mare in nutrienti si antioxidanti, in comparatie cu infuzia obtinuta din ceaiul negru sau cel verde. Acum se produce ceai alb si din frunze amestecate cu muguri, in mod traditonal erau folositi doar muguri. Datorita cererii tot mai mari s-a nascut ceai precum Pai Mu Tan-ul, format din muguri amestecati cu frunze.

Ceaiul verde
Frunzele de ceai sunt incalzite imediat dupa ce au fost culese, nu sunt lasate sa oxideze deloc. Rulate manual si uscate la temperatura inalta, frunzele de ceai nu isi mai schimba proprietatile odata incheiat procesul de fabricatie. Tipul de planta, climat, momentul in care a fost cules, modul in care a fost rulat si uscat, determina calitatea si particularitatile ceaiului.

Ceaiul oolong
Dupa ce frunzele sunt culese, lasate la stafidit si rulate, timp de 2-3 zile (sau mai mult) sunt intinse pentru oxidare. Ceaiul oolong (sau wulong) este un tip intermediar intre ceaiul verde si cel negru, apropiindu-se ca proprietati mai mult de unul sau de celalalt in functie de gradul de oxidare. Este unul dintre cele mai apreciate si luxoase tipuri de ceai din intreaga lume. Datorita continutului mare de polifenoli, acest ceai este foarte intrebuintat in lupta impotriva obezitatii.

Ceaiul negru
Ceaiul negru este un ceai total oxidat. Spre deosebire de cel verde, frunzele acestui tip de ceai nu sunt uscate imediat dupa culegere. Acestea sunt lasate la oxidat, rulate in forma finala si abia apoi sunt uscate. Cu gust "mai puternic" ceaiul negru poate inlocui cu succes cafeaua.

 

Ceaiul energizeaza fara sa atace sistemul cardio-vascular.

 

Pentru a savura o bautura gustoasa si placuta trebuie cunoscute cateva reguli simple pentru prepararea ceaiului:
Temperatura apei este esentiala pentru preparare. Daca este infuzat intr-o apa prea fierbinte, ceaiul verde devine amar, daca este preparat cu o apa prea rece, nu "da drumul la gust".
Timpul de infuzare este important si trebuie respectat daca dorim sa ne bucuram de tot ce este mai bun la fiecare inghititura. Trebuie tinut cont si de cantitatea de planta pe care o infuzam.
Magazinul Tashi ofera metoda de preparare pentru fiecare ceai.

Te aşteptăm pe pagina noastră de facebook pentru mai multe discuții cu şi despre ceai, dar şi pentru a putea afla uşor de evenimentele pe care le organizam în Bucureşti.