Coltul ceaiului

Ceaiul alb
Ce este ceaiul alb? Cel mai puțin prelucrat dintre toate tipurile de ceai. În general este format din muguri care sunt lăsați neprelucrați, înainte de a fi uscați la temperatură ridicată pentru oprirea oxidării. Minim procesați, mugurii nu îşi pierd puful sau culoarea, iar infuzia ramane foarte deschisă la culoare, transparentă. Conține mai mulți nutrienți şi antioxidanți în comparație cu infuzia obținută din ceaiul negru sau cel verde. Acum se produce ceai alb şi din frunze amestecate cu muguri, în mod tradițional erau folosiți doar mugurii. Datorita cererii tot mai mari s-a nascut ceai precum Bai Mu Dan-ul, format din muguri amestecați cu frunze.

 

Ceaiul alb conține şi cea mai mare cantitate de teină dintre toate tipurile de ceai. Sursa aici (4,8%).


Datorită minimei procesări, teina se eliberează perioadă lungă de timp, astfel fiind un ceai potrivit consumului de dimeață. Energizează blând, dar cea mai lungă perioadă de timp față de restul ceaiului.

 

Ceaiul verde
Frunzele de ceai sunt încălzite imediat după ce au fost culese, nu sunt lăsate să oxideze deloc. Rulate manual şi uscate la temperatură înaltă, frunzele de ceai nu îşi mai schimbă proprietățile odata încheiat procesul de fabricație. Tipul de plantă, climatul, momentul în care a fost cules, modul în care a fost rulat şi uscat, determină calitatea şi particularitățile ceaiului.


Ceaiul verde conține aproape jumătate din cantitatea de teină fața de ceiul alb. (2,9%) Aceeasi sursă ne spune asta.

 

Procesarea lui, chiar şi minimă, face ca teina din el să fie mai uşor resimțită în corpul nostru, dar pe perioadă de timp redusă în comparație cu teina din cel alb. De aici mitul că ceaiul verde ar conține mai multă teină față de cel alb.

 

Ceaiul oolong
După ce frunzele sunt culese, lăsate la stafidit şi rulate, timp de 2-3 zile (sau mai mult, depinde ce tip de oolong se produce) sunt întinse pentru oxidare. Ceaiul oolong (sau wulong) este un tip intermediar între ceaiul verde şi cel negru, apropiindu-se ca proprietăți mai mult de unul sau de celalalt în funcție de gradul de oxidare. Este unul dintre cele mai apreciate şi luxoase tipuri de ceai din întreaga lume. Datorita conținutului mare de polifenoli, acest ceai este întrebuințat la slăbit, dar succes are cel puțin oxidat. Mai exact oolongul ce rămâne în tabăra ceaiului verde este folosit în curele de slăbire.

 

Ceaiul negru
Ceaiul negru este cel mai oxidat din toate tipurile ceai. Spre deosebire de cel verde, frunzele acestui tip de ceai nu sunt uscate imediat dupa culegere. Acestea sunt lasate la oxidat, rulate în forma finală şi abia apoi sunt uscate. Cu gust "mai puternic" ceaiul negru poate înlocui cu succes cafeaua, dar asta datorită felului în care eliberează teină (brusc) în organism.

 

Ceaiul negru conține aceeaşi cantitate de teină ca şi ceaiul verde. (2,8%).


Acesta fiind cel mai procesat dintre ceaiuri, teina din el se eliberează cel mai rapid şi ne energizează puternic pe termen scurt. Aşa a apărut mitul că este cel mai puternic şi "tare" ceai. În acelasi timp, ceaiul de la ora 5 capăta sens, el fiind servit ceai negru.

Fiecare tip de ceai este diferit şi are nevoie de atenție că să se poată manifesta. De exemplu, un ceai infuzat prea mult timp sau cu o apă la o temperatură nepotrivită poate să fie amar, fie lipsit de aromă. Chiar şi în cadrul aceleiaşi categii de ceai pot să fie diferențe majore. De exemplu la ceaiul verde temperatura apei poate să varieze între 60 si 80 de grade Celsius în funcție de ceai.

 

Indicațiile de preparare puse la dispoziție de către magazin sunt prețioase pentru fiecare ceai.


Este recomandat să le citeşti atunci când îți prepari prima dată un ceai nou cumpărat. Te poți ghida după ele, dar este recomandată şi experimentarea pentru a aduga experienței amprenta personală.