MAGAZIN CEAI VERDE, CEAI ALB, CEAI NEGRU, CEAI IASOMIE, CEAI OOLONG, MATCHA

MAGAZIN CEAIURI ONLINE

COSUL MEU 0

 

Coltul ceaiului

CEAI ALB SI GALBEN

Ce este ceaiul alb?

Este cel mai putin procesat si oxidat dintre toate tipurile de ceai.
Tehnica de prelucrare este destul de simpla, fiind cules si lasat neatins o vreme pentru ca mai apoi sa fie incalzit la temperatura puternica pentru a opri oxidarea.
In mod normal, ceaiul alb se fabrica doar din muguri nedeschisi care sunt acoperiti cu firisoare mici albe (puf) fapt care ii explica numele. Pentru ca cererea pentru el era mare, cantitatile obtinute mici iar pretul destul de piperat, s-a acceptat ca ceaiul alb sa contina si frunze, cum este de exemplu Pai Mu Tan-ul (Bai Mu Dan), cel mai cunoscut ceai alb.
Licoarea obtinuta din el este mai fina atat la culoare(transparenta) cat si la gust fata de restul tipurilor de ceai existente.
Desi pare mai putin aromat ca restul ceaiurilor, cel alb este mult mai bogat in arome chiar daca ele sunt mai subtile. Este mai bogat si in vitamine, minerale, antioxidanti dar si in teina. Da, in teina!
Stiu ca in Romania ceaiul alb este cel mai slab dintre toate tipurile de ceai, dar in realitate el contine 4,8% teina, comparat cu cel verde care contine 2,9%.
Cu cat ceaiul este mai putin procesat, cu atat teina din el este mai greu digerabila, motiv pentru care ceaiul alb elimina teina in organism mai multe ore ca orice alt tip de ceai. Tocmai acest mod gradual de eliberare a teinei l-a facut sa fie considerat cel mai slab dintre toate tipurile de ceai. In realitate lucrurile fiind invers, avand aproape dublu cantitate de teina fata de ceiul verde si cel negru.


Yin Zhen - cel mai faimos ceai alb al Chinei

Yin zhen este cel mai pretios tip de ceai alb. Provine din provincia Fujian (China, evident), este fabricat in intregime din muguri nedesfacuti, din varietatea Da Bai Hao si mai este cunoscut sub numele de Bai Hao, Silver Needle, White Hair.


Pai Mu Tan - cel mai raspandit ceai alb Chinezesc

Pai Mu Tan este un ceai alb obtinut din muguri amestecati cu frunze, mult mai nou aparut pe piata, printre cele mai ieftine si printre cele mai contrafacute tipuri de ceai.
In realitate Pai Mu Tan-ul (Bai Mu Dan, White Peony) este un ceai din categoria B, dar este totusi obtinut din varietatea Da Bai Hao, aceeasi ca la Yin Zhen. In teorie, daca dam frunzele inlaturi, ne ramane Yin Zhen. In practica, mugurii acestia nu sunt Yin Zhen pentru ca au stat impreuna cu frunze, nu cu alti muguri.
Pai Mu Tan-ul "bun" are frunzele verzi, acoperite cu perisori albi si nu prezinta resturi. Se fabrica dintr-un mugure si doua frunzulite si are o aroma proaspata, invioratoare. Desi este de categorie B, se poate nota si impartii si el pe calitati, asadar chiar daca Pai Mu Tan-ul prezinta restul, culoarea si aroma frunzelor sunt factori care in mod cert ne vor ghida corect mereu.
Daca am ajuns sa cumparam ceaiul, gustul acestuia, dupa o preparare corecta (o sa povestim si despreacest subiect) trebuie sa fie placut, dulce si fructat.

 

CEAI VERDE


Ce este ceaiul verde

Este Camellia Sinensis total neoxidata. Ceaiul este incalzit imediat dupa recoltare pentru a se ucide enzimele plantei, astfel incat sa nu oxideze nici pic.
In Japonia, ce-a mai raspandita medota de oprire a oxidarii este utilizarea aburului.
In China ce-a mai raspandita medota este de incalzire a lui in niste tigai "wok-uri" mari, sau in cuptoare special destinate.
O sa vedeti ca ceaiul verde chinezesc este diferit de ceaiul verde japonez si ca regiunea de unde provine, altitudinea, solul, apa, clima, atentia cu care a fost recoltat si procesat, toate detaliile determina calitatea unui ceai si il face unic.
In mod cert, factorul cel mai determinant in gustul pe care o sa-l ofere un ceai verde, este felul in care i-a fost oprita oxidarea. De aici rezulta atat de multe sortimente de ceai verde.
Imediat ce oxidarea a fost oprita, frunzele inca umede se ruleaza in diferite forme. Acest fapt pastreaza aroma si gustul ceaiului mult mai bine, atat prin o conservare mai buna a aromelor si uleiurilor, cat si prin protejarea frunzelor de rupere. Fiecare tip de rulare ofera un gust si o aroma unica, o multime de specialitati care de care mai renumite si mai parfumate. Si acestea se impart la randul lor pe grade, in functie de maestria celui care a rulat ceaiul.
Dupa rulare, pentru a desavarsi aroma, pentru a fixa uleiurile si substantele in frunze, ceaiul se usuca. Cel mai bun este cel uscat la aer, incet. Exista insa si incaperi incalzite, special construite. Prin acest procedeu, ceaiul capata o aroma fina de fum.
Ceaiul verde contine la fel de multa cafeina ca si cel negru!
Exista mitul ca ceaiul negru este mai bogat in cafeina ca cel verde, dar este neadevarat. In realitate sunt la egalitate, diferentele aparand datorita procesului de oxidare, care face cafeina din ceaiul negru mult mai usor de digerat, deci ajunge mai repede in sange. Ceaiul verde elimina "energie" in organism intr-un rit mult mai lent, dar pentru mai multe ore si uite asa a aparut confuzia.